Graag stellen wij iedereen aan u voor

Openheid is voor ons heel belangrijk. Hier kunt u alles lezen over de betrokkenen bij stichting Lotta

Anneke

Initiatiefneemster en Directeur

Ik ben Anneke Joren-Roelofs. Getrouwd en moeder van 2 kinderen. Onze dochter is geboren in 2013 en onze zoon is geboren in 2016. Vroeger zei ik altijd al: “later word ik juf”. Na mijn opleiding als sociaal pedagogisch medewerker ben ik de lerarenopleiding voor het basisonderwijs gaan volgen. Tijdens mijn studie ben ik gaan werken met kinderen met een beperking. Ik heb dat altijd heel leuk gevonden en het heeft me nooit helemaal losgelaten. Na mijn studie ging ik reizen en ben ik de hele wereld over gegaan. Ook op reis trokken de kinderen altijd mijn aandacht. Kinderen zijn zo puur, waar ook ter wereld, arm of rijk, groot of klein, met of zonder beperking. Kinderen kunnen iets wat volwassen niet zo goed kunnen. Kinderen oordelen niet snel over een ander. Kinderen kijken in mogelijkheden en niet in beperkingen. Ze zijn eerlijk en inventief. Hoe leuk is het dan om met kinderen te werken. Het geeft zoveel energie!

De afgelopen jaren heb ik zowel in het onderwijs als in de zorg met kinderen gewerkt. Positiviteit, vertrouwen in ontwikkeling en een goede sfeer was mijn fundering om goed te kunnen werken met kinderen en hun ouders. De laatste jaren kwamen er scheurtjes in deze fundering. Niet door de kinderen maar door de bezuinigingen waar elke grote zorginstelling mee te kampen heeft. Hoe hard we als medewerkers ook ons best deden, het systeem werkte ons tegen ten koste van goede begeleiding en dus ten koste van de kinderen. Ik heb het nooit opgegeven, net zoals de kinderen probeer je dan inventief te zijn. En met een positieve houding en gevoel voor sfeer kom je ook met weinig een heel eind.

Toen in 2013 onze dochter geboren werd, en zij meervoudig beperkt bleek te zijn was alles ineens anders. Ik was ineens niet meer de juf, maar ik was nu ook moeder. Moeder van een kind, moeder van een gehandicapt kind. Ineens aan de andere kant van de zorglijn. Een ingrijpende ervaring, maar een hele rijke ervaring in mijn leven.

Kijkend door de ogen van een kind hebben we besloten om inventief te zijn. Niet te mopperen en te klagen, maar lief te hebben en tot actie over te gaan. Met een vernieuwd fundament, was ik vast besloten om ervoor te zorgen dat mijn kind zou krijgen wat in mijn ogen het beste is. Een warme sfeervolle plek, gewoon dichtbij huis waar zij zich gelukkig voelt en dus tot ontwikkeling kan komen. Een plek waar de lijntjes kort zijn en de zorg dus optimaal.

Wees welkom op deze plek, want naast initiatiefneemster en juf, ben ik ook gewoon een moeder die weet hoe het voelt. En zal ik voor jouw kind net zo mijn best doen als voor mijn eigen kind!

20171117_163841
20171117_164514

Anja

Initiatiefneemster en Persoonlijk begeleidster

Ik ben Anja Raaijmakers, woon samen met mijn vriend en onze 2 dochters. Na mijn opleiding Agogisch Werk, ben ik in contact gekomen met mensen met een verstandelijke beperking. Omdat mijn interesse hierin groeide, heb ik de Z-opleiding gevolgd.

In mijn opleidingstijd kwamen kinderen met een verstandelijke beperking op mijn pad en daar heb ik me inmiddels 26 jaar met heel veel plezier op gericht en in gespecialiseerd.

 Ik heb op verschillende plekken gewerkt, van woongroep tot gespecialiseerde dagbestedingsplekken, van jonge kinderen tot pubers. Tijdens deze werkzaamheden was mijn drijfveer om op een creatieve manier met deze kinderen aan de slag te gaan, gericht op ontwikkeling.

 Tijdens mijn werk heb ik Anneke leren kennen en na de geboorte van Lotta groeide al snel het idee om hiervoor een passende ontwikkelingsgroep op te gaan richten het liefst in combinatie met regulier onderwijs. Ik ben ervan overtuigd dat ieder kind een passende plek verdient. Passend betekent voor mij dat kinderen mogen groeien in samenzijn met andere kinderen, maar dat er maatwerk wordt geboden, daar waar nodig. Ieder kind moet zich op zijn eigen tempo en niveau kunnen ontwikkelen.

Wij gaan met Stichting Lotta deze plek verwezenlijken en aan deze plek ga ik graag mijn steentje bijdragen. Ik heb er zin in!

Medewerkers

Steffy Berkens Persoonlijk begeleidster

Stichting Lotta,  een project wat ik op de voet heb gevolgd, maar vooral een project waar ik zo graag mijn steentje aan zou willen bijdragen. Deze kans krijg ik nu. De kans om mijn passie en ervaring te kunnen combineren.

Ik ben Steffy Berkvens, 28 jaar en moeder van een zoontje. Al 12 jaar ben ik werkzaam binnen de zorg. Na het afronden van de studie SPW, ben ik verdieping gaan zoeken in de HBO opleiding Pedagogiek. Ik heb de afgelopen acht jaar met veel plezier gewerkt binnen Woon- zorgboerderij de Hultenhoek. Een plek waar ik me altijd heb kunnen ontwikkelen.

Stichting Lotta is een nieuwe uitdaging voor mij, een plek waar je fijn voelen en mogen ontwikkelen voorop staat. Een plek en visie die helemaal bij mij aansluit.

Ik heb er heel veel zin!

 

20171117_163750

Specialisten

Bestuur

Voorzitter

Mijn naam is Danny van der Meulen. Ik woon en werk in Nijmegen als coördinerend begeleider bij Stichting Dichterbij en heb hiervoor de SPH gevolgd. Later heb ik de opleiding Master NLP afgerond. Ik ben sinds 1996 werkzaam binnen de gehandicaptenzorg en heb daar grote affiniteit mee. Zowel met de mensen zelf als het organisatorische deel.

Binnen dit werk heb ik Anneke Joren-Roelofs leren kennen als een ontzettend professioneel en warm mens. Zij zet, in mijn ogen, direct een warme en liefdevolle plek neer waar kinderen en ouders zich thuis voelen. Ik geloof dat elk mens daar recht op heeft en zich van daaruit goed kan ontwikkelen.

Sinds 2017 vervul ik binnen Stichting Lotta, met veel liefde en plezier, de functie van Voorzitter van Bestuur.

Ik heb Lotta vanaf haar geboorte zien opgroeien en ontwikkelen….wat een mooi meisje met, hoe klein ze ook was, een eigen wil. Als baby gaf ze al duidelijk aan door haar hoofd van je weg te draaien of ze wel of geen contact met je wilde op dat moment. Lotta had gewoon iets langer de tijd nodig om je te leren kennen. Nu zie je binnen een paar minuten al een grote glimlach op haar gezicht en geniet ze er volop van als je haar de juiste aandacht geeft. Ik gun het dan ook alle kinderen om deel te kunnen nemen aan een plek waar kinderen elkaar en anderen kunnen ontmoeten en van daaruit leren. Het voelt voor mij echt als een voorrecht om  te mogen bijdragen aan de Stichting Lotta.

Samen met andere betrokken en professionele mensen gaan we hand in hand, zorg en onderwijs neerzetten in de “samen-naar-school-klas”.

Secretaris

Mijn naam is Marloes Hoesen-Maas en ik ben de secretaris van Stichting Lotta.

Ik ben geboren in 1984 en samen met mijn man en twee kinderen woon ik in Oeffelt.  Sinds 2007 ben ik werkzaam binnen Dichterbij, een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking.

Momenteel werk ik met veel plezier als dienstverleningscoördinator op woongroepen met verstandelijk beperkte jongeren. Tevens bieden we vanuit onze locatie ondersteuning aan een tiental volwassen zelfstandig wonende mensen met een beperking.

In 2011 heb ik Anneke, één van de oprichtsters van Stichting Lotta, leren kennen binnen het werkveld. Ze is de meest warme en enthousiaste collega die ik ooit ben tegengekomen. De passie voor het werk spat er vanaf! Na een vrij korte samenwerking scheidden onze wegen op werkgebied, maar het onderlinge contact bleef bestaan.

Anneke en ik konden elkaar vol trots vertellen dat we zwanger waren. In 2013 kregen we allebei een prachtige dochter. Wat voor mij zo vanzelfsprekend leek; een zorgeloze zwangerschap, een fijne bevalling, een gezond kindje en een heerlijke kraamtijd, was voor Anneke en haar man heel anders. Lotta was geboren, een prachtig kindje, zo welkom in dit mooie gezin, maar er bleek van alles aan de hand te zijn. De plannen moesten worden bijgesteld, het pad loopt anders dan vooraf gedacht…

Anneke zou Anneke niet zijn als ze niet alles in het werk zou stellen om de wereld van Lotta, en daarmee ook de wereld van andere kinderen, mooier en gewoner te maken.

Toen Anneke vertelde van het idee om samen met Anja Stichting Lotta op te richten was ik dolenthousiast. Een samen-naar-school-klas in Boxmeer. Het is super dat kinderen met en zonder beperking de kans krijgen om samen naar school te gaan.  Zo hoort het toch gewoon: samen en hand in hand!

Het is een eer om een bestuursfunctie te vervullen voor Stichting Lotta.

Een fantastisch initiatief waar ik met alle liefde aan wil bijdragen!

Penningmeester

Mijn naam is Luc Creemers; werkzaam bij Bol Adviseurs in Boxmeer als junior belastingadviseur. Naast het werk volg ik nog de masterstudie Fiscaal Recht aan de Neyenrode Business Universiteit.

Van jongs af aan heb ik van thuis uit affiniteit met de gehandicapten zorg meegekregen. Mijn ouders waren beiden jarenlang werkzaam in deze sector.

Eén van de initiatiefnemers van Stichting Lotta heeft mij benaderd voor deze functie. Aangezien ik graag een positieve bijdrage wil leveren aan het initiatief om een “samen-naar-school-klas” te realiseren in de gemeente Boxmeer heb ik besloten om mijzelf beschikbaar te stellen voor deze functie. Het samen kunnen opbouwen van een gezonde stichting is voor mij een mooie uitdaging.

Bestuurslid

Paul van Rijssel

Sinds 17 jaar ben ik kinderarts in het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. In mijn werk kom ik veel kinderen tegen met een ontwikkelingsachterstand en/of meervoudige beperkingen. Daarbij draag ik vooral zorg voor de fysieke gezondheid van deze kinderen. Tijdens deze consulten heb ik het met ouders ook vaak over zaken die niet alleen over gezondheid gaan. School en/of dagbesteding is dan een item waar ouders zorgen over hebben; maar ik hoor ook vaak over enthousiaste, soms nieuwe initiatieven. Stichting Lotta is zo’n voorbeeld. Ik kan vanuit mijn achtergrond van toegevoegde waarde zijn als algemeen lid van het bestuur. Denk daarbij aan verbinding tussen medische en niet-medische zaken, die bij de een groot deel van de doelgroep zal spelen.

Bestuurslid

Mijn naam is Marijke van Duijnhoven, opgeleid tot gedragsdeskundige.

Vanuit mijn gedrevenheid om mensen te ondersteunen die dat nodig hebben, ben ik begonnen met werken met kinderen waarbij de ontwikkeling niet zo vanzelfsprekend verloopt in vergelijking met hun meeste leeftijdgenoten. Samen met Anneke en Anja heb ik gewerkt bij een ontwikkelingsgroep voor deze doelgroep. In het werkveld hebben we andere keuzes gemaakt, echter het contact en de gedeelde interesse voor deze doelgroep zijn altijd aanwezig gebleven.

Met veel enthousiasme heb ik dan ook ‘ja’ gezegd op de vraag deel te nemen in het bestuur van Stichting Lotta. Ik geloof erin dat door Stichting Lotta er meer aandacht zal gaan naar de gedeelde ontwikkeling die ieder kind nodig heeft, in plaats van enkel te kijken naar verschillen.

Ik bied graag een helpende hand aan Stichting Lotta, zodat deze kinderen een goede, veilige en gezonde ontwikkeling doormaken, wat hen verder in de toekomst ten goede zal komen.

School

Stichting Lotta is gevestigd in het Jenaplan Kindcentrum in Boxmeer.

In het gebouw bevinden zich Jenaplanschool de Peppels, Jenaplanschool de Canadas en Spring kinderopvang/BSO Koele kikkers.

Frans Halsstraat 29
5831 CA Boxmeer

Samenwerking & Netwerk

Een expertisenetwerk opbouwen rondom stichting Lotta is belangrijk. Zo ook samenwerking met andere partners. Zo verkrijgen en delen wij kennis, expertise en ervaring binnen ons vakgebied.

Stichting Lotta werkt samen met:

Onze overtuiging

Anneke en Anja hebben samen Stichting Lotta opgericht, om invulling te geven aan een goede ontwikkeling van Lotta en andere kinderen met een ontwikkelingsachterstand, die past bij hun gezamenlijke overtuiging.

Wij zijn allebei gegroeid in een grote organisatie. We hebben ieder ons eigen “werkpad” bewandeld, op verschillende groepen gewerkt, veelal met jonge kinderen. Eerst apart van elkaar, later in onze carrières hebben we samen gewerkt als collega’s op een groep, weer later ieder op andere afdelingen van de organisatie. Wij zaten vanaf het begin op één lijn in onze zorg voor de kinderen. We hadden een klik. Anneke met een duidelijke behoefte aan een goede organisatie om ook de goede inhoud te kunnen bieden. Anja met duidelijk een eerste accent op de inhoud naast een prettig geregelde organisatie. Na een aantal omzwervingen door zorgland en privéontwikkelingen hebben wij elkaar weer gevonden in de zorg rond Lotta.

Onze overtuiging, dat het belangrijk is, dat Lotta zich ontwikkelt in de meest natuurlijke omgeving, heeft ons samen aan tafel gezet om daar eens goed over na te denken. Wat zijn de ontwikkelingen, nu de nieuwe zorgwetten alles op z’n kop hebben gezet. Welke nieuwe sprankelende initiatieven zijn er aan het ontstaan, nu iedereen het oude los moet laten en invulling gaat geven aan een zorg gebaseerd op nieuwere inzichten.

 In onze zoektocht was er Stichting Liz, een fantastisch initiatief, dat het antwoord gaf op (een deel van) onze vragen, maar tegelijkertijd het probleem weer op ons bordje teruggelegd heeft. Want, zo dicht mogelijk bij huis, was toch nog veraf. Daarom zijn wij uitgekomen bij onze eigen stichting. Gesteund door het NGSK en in de toekomst diverse sponsors.

Voor alle kinderen, mét of zonder beperking, vindt Stichting Lotta het belangrijk om te streven naar een zo natuurlijk mogelijke ontwikkeling in een thuisnabije omgeving, totdat een jong-volwassene, waarschijnlijk onder begeleiding, een keuze kan maken voor een verderaf-omgeving.

Kinderen met een beperking hebben vaak speciale ondersteuning nodig. De keuze om deze kinderen altijd in aparte groepen te clusteren levert een wederzijdse vervreemding op tussen hen en de gewoon begaafde kinderen. Deze vervreemding staat dan een natuurlijke en daarmee, in onze ogen, een goede ontwikkeling in de weg. Want……alleen door dagelijks naar elkaar te kijken, te luisteren, samen te praten, te zingen, met elkaar te handelen, gevoelens te uiten, kortom er sámen te zíjn, leer je alles van elkaar. Wij hebben elkaar allemaal nodig. De verschillen tussen de mensen zijn de bron van het leren en ontwikkelen. Daarmee zijn we allemaal van even grote waarde. Zouden we allemaal evenveel weten, evenveel kunnen en met alles op hetzelfde niveau zitten, dan stopt de ontwikkeling omdat er geen zicht meer op iets nieuws/beters is. Het kind met een beperking heeft heel veel voorbeelden nodig om boven zichzelf uit te stijgen. De gewoon begaafde heeft vaak diezelfde voorbeelden nodig om “het gewone” onder de knie te krijgen. De kunst is nu om alle kinderen zoveel mogelijk met elkaar te laten leren en zich te laten ontwikkelen. In de praktijk willen wij daarom een omgeving creëren, waarin ook kinderen met een bijzondere, vaak meervoudige beperking, zich zo natuurlijk mogelijk kunnen ontwikkelen. Daarbij aparte begeleiding in een groep bieden zoveel als nodig is, maar ook momenten zoeken om samen met alle andere kinderen op te trekken. Wij verwachten dat het samen optrekken met elkaars verschillen bij al deze kinderen zal bijdragen aan een wederzijdse positieve en diepere waardering voor elkaars mogelijkheden en talenten. Iedereen wordt daar beter van.

In het Jenaplan Kindcentrum in Boxmeer is er de mogelijkheid om verbinding te zoeken tussen de diverse partners. Er is ruimte voor buitenschoolse opvang, peuterspeelzalen en allerlei andere maatschappelijke organisaties die passen en nodig zijn binnen de leefomgeving van kinderen. Voor kinderen is deze plek een gedeeltelijke afspiegeling van de maatschappij, maar dan vooral in een veilige omgeving. Het bieden van onderwijs en zorg aan kinderen met al hun verschillen is de grootste uitdaging voor de mensen die er dagelijks werken. Voor de kinderen is het leren en zich ontwikkelen een natuurlijk proces, waarbij zij kennismaken en leren omgaan met andere kinderen, groot en klein in een voor hen vanzelfsprekende context. Wij vinden dat voor iedereen, ook de aanwezigheid van kinderen met een (meervoudige) beperking bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling van kinderen met een gewone begaafdheid. Het kind met de beperking zal in deze omgeving ook tal van mogelijkheden vinden om zich te ontplooien. Zo’n meervormige scholengemeenschap is ook de basis van een gezonde samenleving, waarin iedereen zichzelf waardevol mag voelen. Het ervaren van gelijkheid als verbinding tussen de verschillen is de sleutel tot een goede samenwerking, waarin elkaar helpen leidt tot de beste bodem voor ontwikkeling. Zo’n omgeving mag voelen als een warm ontwikkelingsnest, waarin iedereen zich vertrouwd voelt, plezier kan maken en mag genieten van een inclusieve onderwijs- en zorgomgeving.
  Stichting Lotta Boxmeer

  Bezoekadres:

  Jenaplan Kindcentrum
  Frans Halsstraat 29
  5831 CA Boxmeer
  email: welkom@stichtinglotta.nl
  tel: 06-11163221

  Correspondentieadres:

  Passtraat 11
  5826 AL Groeningen
  email: anneke@stichtinglotta.nl
  tel: 06-12206186